Evo šta je Hezbolah radio sa pejdžerima nekoliko sati pre pokolja: Isplivale najnovije informacije!
Liban, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

strašno!

Evo šta je Hezbolah radio sa pejdžerima nekoliko sati pre pokolja: Isplivale najnovije informacije!

Pejdžer dat visokorangiranom članu Hezbolaha dan ranije ranio je njegovog podređenog

Objavljeno:

Libanski ekstremistički Hezbolah je delio nove pejdžere sa brendom Gold Apolo svojim članovima nekoliko sati pre nego što je hiljade uređaja eksplodiralo u utorak, rekla su dva bezbednosna izvora.

Izvori na koje se poziva Rojters su time sugerisali da je organizacija bila uverena da su uređaji bezbedni.

Jedan član te proiranske organizacije je u ponedeljak dobio novi pejdžer koji je eksplodirao narednog dana dok je bio još upakovan, rekao je jedan izvor.

Pejdžer dat visokorangiranom članu Hezbolaha dan ranije ranio je njegovog podređenog, rekao je drugi izvor.

U koordinisanom napadu uređaji Gold Apolo su detonirani u utorak širom uporišta Hezbolaha u južnom Libanu, predgrađima Bejruta i dolini Beka na istoku, ubivši 12 i povredivši gotovo 3.000 ljudi.

Užasna scena u Bejrutu
Užasna scena u Bejrutufoto: Profimedia

Gold Apolo sa sedištem u Tajvanu kaže da nije proizveo uređaje korišćene u napadu i tvrdi da ih je proizvela kompanija u Evropi koja ima licencu da koristi njegov brend. Rojters nije bio u stanju da utvrdi gde su pejdžeri proizvedeni.

Pet hiljada pejdžera doneto je u Liban početkom ove godine. ;Hezbolah uvozi pejdžere u Liban od 2022.

Rojters je ranije izvestio da je Hezbolah počeo da koristi pejdžere kako bi izbegao izraelsko nadgledanje mobilnih telefona posle ubistva komandanata organizacije u ciljanim ubistvima tokom protekle godine.

Organizacija ih proverava na aerodromima kako bi osigurala da ne aktiviraju alarme, rekla su dva izvora Rojtersu, ali nisu otkrila na kojim aerodromima se to dešavalo.

Nije zapravo ni bilo sumnje na pejdžere, već su te kontrole bile deo rutinske provere opreme, uključujući naprave za komunikacije, ne bi li se otkrilo da li je podmetnut eksploziv ili mehanizmi za nadgledanje, rekao je jedan izvor.

Bejrut
Bejrutfoto: Profimedia

Drugi izvor je rekao Rojtersu da je u pejdžere podmetnut eksploziv koji je teško otkriti. Rojtersu je takođe rečeno da je do tri grama eksploiziva bilo skriveno u novim pejdžerima očito mesecima pre eksplozija.

Hezbolah sumnja posle eksplozija da su i drugi njegovi uređaji možda kompromitovani, rekla su dva bezbednosna i jedan obaveštajni izvor Rojtersu.

Zbog toga je pojačana provera komunikacionih sistema i pažljivo se proveravaju svi uređaji, te lanci snbdevanja pejdžerima.

Provera međutim nje završena do srede popodne kada su eksplodirali toki-vokiji ubivši 25 i povredivši najmanje 650 ljudi.

Hezbolah veruje da je Izrael odlučio da detonira toki-vokije jer se pribojavao da će ta organizacija uskoro otkriti da su u njima takođe podmetnuti eksplozivi.

U eksplozijama toki-vokija ubijeno je više ljudi jer su sadržali više eksploziva nego pejdžeri, rekli su jedan bezbednosni i jedan obaveštajni izvor. U baterijama toki vokija bila je jako eksplozivna supstanca PETN.

Bonus video:

00:12

Bomba na gradilištu

(Espreso/Beta/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.